Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van

Een taart hoeft niet altijd zoet te zijn. Met deze recepten voor quiche, hartige taart en plaattaart heb je genoeg inspiratie om ook eens een ’taart’ als hoofdgerecht tijdens het avondeten te serveren. Ook vind je handige tips om zelf quiche te maken én inspiratie voor lekkere toppings, van vlees tot vega en zelfs vis!

Nieuwste recepten

Bak je regelmatig een quiche en wil je lekker variëren? De nieuwste quiche recepten vind je hier in één oogopslag.

Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Kaas-uienquiche

Kaas-uienquiche

Voor deze kaas-uienquiche kan je kant-en-klaar deeg gebruiken, of maak ’t zelf. Handjes uit de mouwen en kneden maar. Zo maak je klassieker net als in Frankrijk. Met dit recept maak jij het perfecte korstdeeg.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

boter
6 plakjes hartige-taartdeeg (diepvries en ontdooid)
2 bosjes bosui (in ringen)
3 eieren
75 ml volle melk
150 g geraspte cheddar
zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een quichevorm (23 cm Ø) in met boter en bekleed de bodem en de randen met de plakjes deeg. Snijd het deeg eventueel in stukken en druk goed tegen elkaar aan. Snijd het overhangende deeg rondom eraf.

  2. Verhit een klontje boter in een koekenpan en fruit er de bosui 7-8 minuten in tot hij heel zacht is. Laat afkoelen.

  3. Klop de eieren met de melk in een kom. Roer de afgekoelde bosui, de kaas en een snuf zout en peper erdoorheen. Schenk het mengsel in de springvorm en bak 25-30 minuten in de oven tot de vulling stevig is geworden en de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Laat ca. 15 minuten afkoelen in de vorm en snijd de taart in punten. Lekker met een groene salade.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Mike English Styling: Hannah Wilkinson Foodstyling: Megan Davie

Handige tips voor zelf quiche maken

Een quiche is niet moeilijk om te maken. Met deze tips wordt het helemaal een fluitje van een cent.

1. Deeg maken

Ga je de bodem van zanddeeg zelf maken? Zorg er dan voor dat je het niet langer dan nodig kneedt. Dit zorgt ervoor dat het lekker bros en niet taai wordt. Ook is het belangrijk om het deeg tussen het kneden en het bakken goed te koelen. Zo geef je het de tijd om af te koelen en wordt het geheel steviger en kouder. Hierdoor plakt het minder wanneer je het gaat verwerken.

Maak je een hartige taart met bodem van bladerdeeg? Dat kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar je kunt ook zelf bladerdeeg maken. De belangrijkste tip daarvoor: neem de tijd.

2. Blind bakken

Maak je een quiche met een vrij natte vulling of veel groente? Dan kan het verstandig zijn om het deeg eerst kort blind te bakken. Anders is de kans groot dat de bodem van je quiche niet gaar wordt. Ook als je een plaattaart bakt die je pas na het bakken belegt, moet je het deeg eerst blind bakken en vervolgens pas beleggen.

3. Ovenstand en paneermeel

Nog meer tips voor een gare bodem? Zet de quiche of hartige taart iets onder het midden van de oven. Dan vergroot je de kans dat de bodem knapperig wordt. Ook een laagje paneermeel op de bodem, voordat je de vulling erin doet, kan helpen om de bodem goed gaar te krijgen. Paneermeel trekt namelijk vocht aan, waardoor het vocht uit de vulling niet in de bodem trekt.

4. Op smaak brengen

Met name voor een vegetarische quiche geldt: wees niet zuinig met zout en peper. Ook een snuf chilivlokken, een theelepel pittige mosterd of kruiden als tijm, oregano en rozemarijn zijn geschikte smaakmakers om te voorkomen dat je quiche flauw wordt.

Hoe maak je een gezonde quiche?

Het minst gezonde aan een quiche of hartige taart is de bodem. Wil je graag een gezonde versie maken? Maak de bodem dan zelf en gebruik volkorenmeel of havermout. Vervang roomboter door olijfolie of margarine en voeg eventueel wat zaden als lijnzaad of chiazaad en pitten als pompoenpitten of zonnebloempitten toe voor extra voedingswaarde én smaak. Wees daarnaast terughoudend met kaas of neem een minder vette variant.

Hoelang kun je een quiche bewaren?

Een hartige taart of quiche kun je in de koelkast ca. 2 dagen bewaren. Heb je veel over? Geen zorgen, je kunt ook hartige taart of quiche invriezen. In de vriezer blijft het volgens het Voedingscentrum ca. 3 maanden goed.

Hoe kun je quiche het beste opwarmen?

Wil je de volgende dag je quiche of hartige taart opwarmen? Dat gaat het beste in de oven. Verwarm hem 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 160⁰C. Een stukje hartige taart of quiche kun je ook in een koeken- of hapjespan opwarmen. Verwarm dan eerst zonder deksel en na enkele minuten nog ca. 2 minuten op laag vuur met deksel op de pan.

Quiche opwarmen in de magnetron kan wel, maar maakt hem wel al gauw slap en zompig. Wil je liever een knapperige bodem? Gebruik dan zeker de oven.

Wat eet je bij quiche?

Je kunt natuurlijk een groot stuk quiche als avondeten serveren. Maar nóg lekkerder is misschien wel om er iets bij te serveren. Maar wat eet je nu bij quiche? Maak je een quiche met wat zwaardere ingrediënten als kaas en vlees? Dan kan het lekker zijn om er een groene salade bij te maken als frisse tegenhanger.

Bak je een lichte quiche of plaattaart en wil je er iets bij maken voor een complete maaltijd? Maak dan soep en serveer een punt quiche met een kom soep en wat brood ernaast. Neem deze lichte soepen die lekker zijn in de lente of ga in het najaar voor een van deze herfstsoepen.

Quiche, hartige taart of plaattaart: wat zijn de verschillen?

Quiche, hartige taart of plaattaart. Ze lijken allemaal op elkaar, maar zijn toch net even anders. Traditioneel heeft een quiche altijd een bodem van zanddeeg, waar een hartige taart ook gemaakt kan worden met bladerdeeg.

Een plaattaart is ook qua vorm anders: deze variant heeft geen opstaande rand en wordt niet gevuld met een vulling, maar is meer een soort pizza die wordt belegd met verschillende toppings. Voor welke versie je ook gaat, lekker zijn ze allemaal.

Kies direct een quiche recept:

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!